По-малко от година, след като Върховния касационен съд (ВКС) постанови, че транс

...
По-малко от година, след като Върховния касационен съд (ВКС) постанови, че транс
Коментари Харесай

Върховни съдии атакуват в Люксембург забраната за смяна на пола у нас

По-малко от година, след като Върховния касационен съд (ВКС) постанови, че транс хората в България не могат да трансформират пола си юридически, трима висши съдии сезираха Съда на Европейския съюз (СЕС) в опит да преодолеят практическата възбрана за смяна на данните, свързани с пола, съобщава Lex News.

Пред съда в Люксембург те слагат на инспекция и тълкуването на Конституционния съд (КС), че съгласно главния закон полът е единствено биологичен, на което стъпи ВКС, с цел да реши, че

в България правна смяна на пола е невъзможна.

Пълният текст на преюдициалното питане, импортирано от висшите съдии Мария Иванова, Даниела Стоянова и Любка Андонова, може да прочетете . В него тримата  върховни съдии излагат причините си против извода на болшинството в Гражданската гилдия на Върховен касационен съд, че юридическа смяна на пола у нас е невъзможна.

Сред причините също се показва, че опцията транс хората да сменят пола си, съгласно практиката на Европейския съд по правата на индивида, попада в обсега на правото на персонален и фамилен живот, а това изисква от страната да обезпечи зачитането им и недопускането на неоснователна интервенция при упражняването им.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР